Telos.si prva stran
Nahajate se na: Nazaj na prvo stran >>
V Tom's Hardware testu zmogljivosti profesionalne WiFi opreme v okoljih z velikim številom klientov so se Ruckusovi sistemi ZoneFlex izkazali za občutno boljše od konkurence

V prvem neodvisnem testu zmogljivosti profesionalne WiFi opreme v okoljih z velikim številom klientov je Ruckusov sistem ZoneFlex dosegel občutno boljše rezultate od konkurence

V svetu WiFi omrežij so izredno redki kompleksni testi brezžične opreme, ki bi v realnih okoljih z velikim številom klientov in vsemi ovirami in motnjami s katerimi se vsakodnevno srečujejo uporabniki, realno ovrednotili zmogljivost WiFi opreme. Nazivne prenosne hitrosti na katere se proizvajalci sklicujejo (300 MB/s), so le del marketinških strategij in z realnim delovanjem nimajo prav nobene povezave. Tega dejstva so se zavedali tudi pri Tom's Hardware, vodilnem spletne mediju za neodvisno ocenjevanje strojne opreme in novic iz IT sveta. Zato se se odločili, da izvedejo širokopotezni test profesionalne WiFi opreme, ki se je osredotočil na zmogljivost šestih dostopnih točk vodilnih proizvajalcev. Testirali so hitrosti prenosov pri različnih razdaljah, pri povezovanju enega in velikega števila klientov. V skoraj vseh testih se je Ruckusova oprema izkazala z bistveno hitrejšimi in bolj stabilnimi WiFi prenosi podatkov od konkurence! Test je izredno zanimiva referenčna točka za vsa podjetja in upravitelje okolij z velikim številom potencialnih uporabnikov, ki razmišljajo o postavitvi WiFi omrežja. Zavoljo izredne zapletenosti testiranja WiFi zmogljivosti, se uporabniki v večini primerov omejijo le na testiranje povezave točke do točke v idealnih razmerah, kar pa nikakor ne odraža spremenljivih razmer v okoljih v katerih se oprema dejansko uporablja. Posledica tega je nakup opreme, ki po zmogljivosti in možnosti pokrivanja z WiFi signalom ne zadosti pričakovanj.

Opis testirane opreme in metodologija

Lestvica doseženih rezultatov. Kliknite za povečavo.

Za primerjalno testiranje WLAN zmogljivosti, so pri Tom’s Hardware izbrali profesionalne brezžične WiFi dostopne točke vodilni proizvajalcev in za primerjavo dodali še dostopno točko namenjeno domači uporabi:

 1. Ruckus ZoneFlex 7363
  Dual-band 802.11n (2x2:2 radio) dostopna točka z kontrolerjem Ruckus ZoneDirector 1106 (ver. 9.1.0.0.38)
 2. Cisco Aironet 3502i
  Dual-band 802.11n (2x3:2 radio) dostopna točka z kontrolerjem Cisco 4402 controller (ver. 7.0.98.0)
 3. Aruba AP125
  Dual-band 802.11n (3x3:2 radio) dostopna točka z kontrolerjem Aruba 3200 controller running ArubaOS (ver. 6.0.0.1)
 4. HP E-MSM460
  Dual-band 802.11n (3x3:3 radio) standalone dostopna točka (ver. 5.5.0.0-01-9514)
 5. Meraki MR24
  Dual-band 802.11n (3x3:3 radio) dostopna točka z Meraki Enterprise Cloud kontrolerjem
 6. Apple AirPort Extreme (dostopna točka namenjena domači uporabi)
  Dual-band 802.11n, standalone (ver. 7.5.1)

Pri Tom’s Hardware so se osredotočili na dva tipa testov: merjenju hitrosti pri povezovanju enega klienta na dostopno točko in na drugi strani povezovanju velikega števila klientov na posamezno točko. Da bi se kar najbolje približali običajni izkušnji WiFi uporabnika, so merili zmogljivost TCP uplink in downlink prenosov do enega oz. 60 Dell Centrino 802.11n notesnikov, ki delujejo v 2.4 GHz in 5 GHz radijskem spektru. Test je bil izveden na treh vidnih razdaljah, 3, 21 in 30 m, tako v razmerah z in brez RF šuma/motenj.

Pri testiranju na 2,4 GHz brezžičnem frekvenčnem pasu, so za simulacijo motenj, ki niso posledica narave delovanja WiFi omrežij, uporabili namenski generator motenj. V 5 GHz brezžičnem frekvenčnem pasu je za motnje poskrbelo 60 notesnikov, ki je vzporedno delovalo na istem kanalu kot dostopna točka, ki so jo testirali.

Test je bil opravljen 1800 m² veliki pisarni, ki jo obkroža velika količina stekla, kovine, sten in številnih ostalih ovir.

Del Tom’s Hardwre testa multipnih klientov je bila tudi meritev skupne propustnosti posamezne dostopne točke, ko se nanjo vzporedno povezuje 60 notesnikov, pri čemer vsi prenašajo večje količine podatkov. Dodatno je bil preverjen tudi kako dobro je implementiran princip airtime fairness (kako dostopna točka porazdeli razpoložljivo širino med posamezne kliente), medtem ko so v testno okolje dodatnmo vpeljali tudi 5 IPad trabličnih računalnikov.

Med testiranjem je bilo opravljenih preko 300 posameznih vrednotenj delovanja. Za vsakega klienta so opravili po 4 meritve, med katerimi so ga vsakič zarotirali za 90°. Končni rezultat izmerjene propustnosti je izražen kot povprečje teh meritev

Rezultati testiranja

Razen pri testu hitrosti prenosov do enega klienta na najkrajši razdalji 3 m, se je dostopna točka srednjega razreda Ruckus Wireless ZoneFlex 7363 (2x2:2 radio), v vseh testih izkazala za daleč najzmogljivejšo napravo.

Test WiFi zmogljivosti v okoljih z velikim številom klientov

V testu zmogljivosti v okoljih z veliko koncentracijo klientov v 5 GHz pasu, je ZoneFlex 7363 dosegal povprečne skupne prenosne hitrosti 111 Mb/s ob povezovanju 60 klientov, medtem ko je najbližji zasledovalec, HP E-MSM460 (3x3:3) dosegel rezultat 88 Mb/s. Aruba (76 Mb/s), Cisco (38 Mb/s), Meraki (47 Mb/s) in Apple (3.8 Mb/s).

V testu visoke koncentracije so bile iznerjene uplink hitrosti: ZoneFlex 7363 - 97 Mb/s, HP’s E-MSM460 - 77 Mb/s, Aruba - 69 Mb/s, Cisco - 62 Mb/s, Meraki - 42 Mb/s in Apple - 54 Mb/s.

And in high-capacity bidirectional testing, the ZoneFlex 7363 delivered 104 Mbps of aggregate throughput compared to the nearest competitor, the HP E-MSM460, which posted 85 Mbps of throughput.  Aruba (83 Mbps) and Cisco (54 Mbps) delivered much slower speeds while the Meraki and Apple APs were unable to complete the testing.

Test povezovanja posameznega klienta v okoljiu z motnjami

Ob prisotnosti 802.11 motenj pri testu v 5GHz spektru in razdalji 30 m, je Ruckus ZoneFlex 7363 dosegel povpreče TCP downlink hitrosti 89 Mb/s in 79 Mp/s uplink hitrosti. Najbljižji zasledovalec v testu je bila Aruba 125 z 68 Mb/s downlink hitrosti propustnosti in t Cisco 3501i z 48 Mb/s uplink zmogljivosti.

Pri Tom’s Hardware pravijo: “Ruckus je prikazal najboljše rezultate pri večini testov in to z dostopno točko, ki ima vgrajen le 2x2:2 radio, kar dokazuje zelo dobro razumevanje delovanja WiFi omrežij in neverjetno pozornost za vse dejavnike, ki so potrebni za zagotavljanje najboljše možne brezžične izkušnje v vse bolj zapletenih radijskih okoljih.”

Kliknite za ogled celotnega testa

Za ogled celotnega testa, kliknite tukaj

 

Webinar s predstavitvijo rezultatov

 

IoT Sedaj! Pridružite se revoluciji, ki spreminja svet
4G M2M - profesionalne rešitve in oprema za industijsko mobilno povezovanje
Ruckus - preprosto boljši Wi-Fi
     
domov | program | rešitve | o podjetju | kontakt | novosti

© Telos d.o.o. 2002-2024