Telos.si prva stran
Nahajate se na: Nazaj na prvo stran >>
Telos.Študija primera - Preprosto boljši WiFi povezal 40. svetovno skavtsko konfenco

Taborniki (ZTS) so ob 20 letnici članstva v družini Svetovnega skavtskega gibanja (WOSM) izpeljali dogodek, kot ga pri nas še ni bilo nikoli v zgodovini. Svetovna Skavtska konferenca je generalna skupščina WOSM, kjer sprejemajo najpomembnejše odločitve in usmeritve za prihodnost organizacije. Taborniki se tako združujejo v prek 40 milionov članov veliko družino. Dogodek vsaka tri leta priredijo v drugi državi, njena 40. izdaja pa je za preko 1200 udeleženih držav potekala med 11. in 15. avg 2014 v Ljubljani. Organizator, Zveza Tabornikov Slovenije, se je poleg številnih ostalih logističnih podvigov, ki jih prinaša gostovanje tako velikega dogodka, soočila tudi z izzivom, kako zagotoviti spletni dostop za vseh 1200 udeležencev konference. V ta namen so na centralnem prizorišču, Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, želeli vzpostaviti brezžično WLAN omrežje. Ker obstoječe WiFi omrežje na GR zaradi preslabe kapacitete nikakor ne more zagotavljati dostopa za tako veliko število uporabnikov. so bili primorani iskati alternativo, ki bi presegla te omejitve. Po tehtanju danih možnosti so se odločili za optimalno rešitev, najem opreme Ruckus Wireless, najzmoglivejših WiFi naprav na trgu

Le štiri brezžične WiFi dostopne točke za 700 vzporedno povezanih udeležencev konference

Le štiri WiFi dostopne točke za 700 vzporedno povezanih udeležencev konference

Med konferenco so brezžične WiFi dostopne točke Ruckus potrdile sloves zares neverjetne zmogljivosti. Le štiri enote ZoneFlex 7372 so zadostovale za pokritje celotnega prizorišča (velika Marmorna in predverje: skupna površina prek 2300m²), z zanesljivim WiFi signalom in omogočale spletni dostop vsem udeležencem. Na WLAN omrežje je bilo v prometnih konicah vzporedno povezanih do neverjetnih 700 aktivnih uporabnikov! A ne le to, veliko večino klientov v brezžičnem omrežju – 80%, so predstavljali mobilni telefoni in tablice (48% iOS, 32% Android), ki za običajna WiFi omrežja predstavljajo nerešljivo uganko. Skupaj so uporabniki v petih dneh trajanja konference ustvarili za 530Gb prometa, vse prek WiFi omrežja. S tem je oprema Ruckus Wireless z odliko prestala kompleksen test zmogljivosti v realnem okolju z zelo veliko gostoto klientov. In odzivi uporabnikov, 1200 nadobudnih skavtov iz celega sveta? Izredno pozitivni, pohvale so deževale iz vseh strani. WLAN omrežje na konferenci je bilo dovolj zmogljivo, da je podpiralo tudi najzahtevnejše storitve (pretočni HD video, VoIP klici). Skupna točka vseh komentarjev je bila, da tako dobrega WiFi omrežje še niso imeli na nobenem dogodku. Zgovorna je izjava predstavnika organizatorjev in vodje logistike na WSC 2014, g. Jaka Fortune, ki pravi: »Sodelovanje s podjetjem Telos d.o.o. je od začetka dogovorov potekalo vzorno. Podjetje Telos je s svojo opremo in strokovnim znanjem zelo pripomoglo k uspehu 40. Svetovne skavtske konference, saj je brezžično WiFi omrežje delovalo brez kakršnih koli težav«

Se sprašujete kako je mogoče, da le 4 dostopne točke omogočajo kvaliteten brezžičen WiFi dostop tako velikemu številu zahtevnih uporabnikov? Odgovor se skriva v patentirani anteni BeamFlex, srcu WiFi sistema ZoneFlex. Ta s kirurško natančnostjo dostavlja visoko zmogljiv WiFi signal mimo ovir in motenj do vseh brezžičnih klientov. Poleg tega antena BeamFlex omogoča prilagodljivo dvojno polarizacijo (polarization diversity) s čimer poskrbi za optimalno povezovanje mobilnih klientov, ki neprestano spreminjajo orientacijo (pametni telefoni in tablice). Izkušnja na Svetovni skavtski konferenci je jasen praktični dokaz, da dostopne točke ZoneFlex zagotavljajo bistveno povečanje dometa in zmogljivosti v primerjavi s konkurenčnimi produkti in s tem vsaj pol manjše število potrebnih enot za pokritje željene površine.

Uporabljena oprema

 

Prikaz postavitve

Na spodnji grafiki je prikazano WLAN omrežje, postavljeno na centralnem prizorišču konference, Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Konferenca je potekala v dveh medsebojo povezanih dvoranah - veliki Marmorni dvorani (površina 1582m²) in v predverju Marmorne dvorane (površina 730m²), skupna površina 2300m², višina stropa 10m. V Marmorno dvorano smo namestili 3 dostopne točke (DT) ZoneFlex 7372, 2 na gavtre kakih 9m visoko in eno na kabine na desni strani. Za pokritje predverja smo uporabili 1 DT. Vse točke so bile napajane prek Ethernet omrežja (PoE), v Marmorni dvorani neposredno iz mrežnega stikala, DT v predverju pa prek PoE injectorja.

 
Prikaz postavitve
 
 

ScreenShoti iz nadzorne plošče WLAN kontrolerja ZoneDirector in aplikacije ZD Remote

nadzorne plošče WLAN kontrolerja ZoneDirector in aplikacije ZD Remote
 
 

Profesionalne terenske meritve delovanja WLAN omrežja na konferenci

Poročilo iz terenskih meritev na dogodku

Ob tehnični podpori, ki smo jo v času trajanja konference nudili organizatorju, smo izvedli tudi obsežne terenske meritve delovanja WLAN omrežja (Wireless Site Survey). Kliknite za ogled celotnega 49 stranskega poročila.

 

IoT Sedaj! Pridružite se revoluciji, ki spreminja svet
4G M2M - profesionalne rešitve in oprema za industijsko mobilno povezovanje
Ruckus - preprosto boljši Wi-Fi
     
domov | program | rešitve | o podjetju | kontakt | novosti

© Telos d.o.o. 2002-2024