Telos.si prva stran
Nahajate se na: Nazaj na prvo stran >>
Ruckus Wireless | Študija primera | Implementacija sistema Ruckus ZoneFlex v podjetju ALUKomen d.d.

Študija primera - Ruckus Wireless ZoneFlex v podjetju ALU Komen d.d.

V podjetju ALU KOMEN so z uvedbo brezžičnega omrežja na osnovi naprav Ruckus odgovorili na rast števila zaposlenih in na zahteve sodobnega elektronskega poslovanja.

Članek je bil objavljen priloge revije Monitor, IT Sistemi

Alukomen (www.alukomen.com) je krovna blagovna znamka dveh priznanih proizvajalcev izdelkov iz aluminija, ALU-KOMEN Montal d.d. in ALUKOMEN Oprema d.d.. V podjetjih so se ob rasti poslovanja in povečanja števila zaposlenih v konstrukciji ter prodaji znašli pred pomembnim mejnikom: kako novim zaposlenim omogočiti kakovostne omrežne storitve? Problem se je še povečal ob gradnji novih prostorov, kjer želijo združiti razvoj in konstrukcijo za obe podjetji ter novo skladišče, kjer bodo vršili komisioniranje in odpremo za obe podjetji hkrati. »Kanali za električne inštalacije so se z rastjo podjetja in razvojem popolnoma zapolnili, zato novo ožičenje ni bilo več možno. Uvedba brezžičnega omrežja je bila edina rešitev,« je povedal Dušan Dokić, edini informatik za obe podjetji.
Da bi izpolnili zahteve glede naraščajočega pretoka podatkov, so v podjetju najprej izvedli optično zanko s štirimi vozlišči, ki so jo nadgradili z naprednim brezžičnim omrežjem proizvajalca Ruckus Wireless. »Prednost naprav Ruckus je bil predvsem izredni domet, kar je bilo v našem primeru še posebej pomembno zaradi številnih aluminijastih konstrukcij,« je izpostavil Dokić. Kot pomembno prednost se je izkazala tudi možnost uporabe Ruckusovih brezžičnih usmerjevalnikov, saj za določene prostore niso mogli zagotoviti ožičene povezave med brezžičnim stikalom in dostopovno točko. Gre za naprave ZoneFlex 2925, ki lahko uravnavajo obremenitve, same dostopne točke MediaFlex 2111 pa lahko izbirajo taka vozlišča glede na najboljšo jakost signala oziroma obremenitev.

Visoka zmogljivost za elektronsko poslovanje

Kot je poudaril Dokić, je tehtnico pri izbiri opreme v korist Rukusa prevesila tudi zmožnost prenosa videa. V podjetju namreč uvajajo popolno elektronsko poslovanje, kar vključuje videokonference ter uporabo orodij za skupinsko delo. Na ta način želijo zmanjšati oportunitetni čas zaradi sklicevanja in priprav na sestanke ter okrepiti sodelovanje na projektih in med soudeleženci v poslovnih procesih. »Zahteve glede uporabe prenosa so se v zadnjem času izredno povečale. Poleg videokonferenc se pripravljamo na uvedbo celovitega elektronskega poslovanja, vključno z elektronskim arhiviranjem, s katerim želimo v delovnih postopkih opraviti papirnate dokumente,« je pojasnil Dokić.

Podpora učinkovitosti dela informatika

V podjetju uvajajo brezžično omrežje kot standardni komunikacijski kanal, zato kot standardne osebne računalnike kupujejo prenosnike, razen za potrebe zaposlenih v konstrukciji, ki zaradi zahtevanih tehničnih aplikacij potrebujejo zmogljive delovne postaje. Slednje za uporabo brezžičnega omrežja opremljajo z brezžičnimi USB vmesniki. »Z napravami Ruckus smo si zagotovili enostavno upravljanje vseh gradnikov sistema in nastavitev z ene točke,« je poudaril Dokić. Ta zmožnost, ki jo omogoča naprava ZoneDirector 1000, je za podjetje, kjer deluje zgolj en informatik, izrednega pomena, saj se lahko ta bolj posveti vsebinskim zahtevam uporabnikov, na primer razvoju aplikacijske podpore ter uvajanju novih funkcionalnosti. V tem času namreč vlaga podjetje veliko naporov v posodobitev informacijske infrastrukture in reorganizacijo poslovnih procesov, kar od informatika terja dodatno aktivnost pri usklajevanju aplikativnih zmožnosti novih načinov dela ter testiranju novih funkcionalnosti.

Visoka varnost poslovanja

Čeprav brezžična omrežja v splošnem veljajo za manj varna, v Alukomen načrtujejo, da bodo s segmentacijo omrežja prek navideznih podomrežij, zagotovili dodatno raven varnosti. Čeprav imajo dostope do informacijskih in aplikativnih virov omejene že na strežniku, nastavljanje navideznih omrežij omogoča ločevanje uporabnikov glede na poslovne funkcije. Brezžično omrežje tako delijo na prodajo, skladišče, proizvodnjo, konstrukcijo in razvoj, s čimer zagotavljajo, da vidijo uporabniki le vire, do katerih lahko dostopajo. Ruckusove naprave ob tem omogočajo, da se uporabniki s svojimi prenosnimi napravami prosto gibljejo po podjetju, pri čemer ves čas ostajajo znotraj navideznega omrežja, ki mu pripadajo. Kot pravi Dokić, omogočajo te naprave tudi več različnih vgrajenih zaščit, od standardnih WEP in WPA do dodatnih lastniških zaščit, ki jih je razvil proizvajalec.

Članek o implementaciji sistema Ruckus ZoneFlex v prilogi revije Monitor, IT Sistemi

Uporabljena oprema:

 

IoT Sedaj! Pridružite se revoluciji, ki spreminja svet
4G M2M - profesionalne rešitve in oprema za industijsko mobilno povezovanje
Ruckus - preprosto boljši Wi-Fi
     
domov | program | rešitve | o podjetju | kontakt | novosti

© Telos d.o.o. 2002-2024