Telos.si prva stran
Nahajate se na: Nazaj na prvo stran >>
Ruckus Wireless | Študija primera - Študentski dom Tomi Maribor

Študija primera | Študentski dom Tomi Maribor | Sistem Ruckus Wireless ZoneFlex zagotalja uspešen študij v vseh 220 sobah študentskega doma

Študentski dom Tomi ali krajše Študent Tomi Maribor (www.student-tomi.si), je začasen dom za 400 študentov iz vse Slovenije. Nahaja se na desnem bregu reke Drave, v mirnem in urejenem okolju, polnem zelenja, v neposredni bližini mariborskega visokošolskega središča. Kompleks s 450 ležišči v dvo-posteljnih sobah, z urejenim parkiriščem, restavracijo in igriščem za odbojko in košarko, ponuja stanovalcem vse udobje, ki ga potrebujejo za uspešen študij. Danes si študija brez medmrežja ni več mogoče predstavljati, zato so tudi v Tomiju želeli svojim stanovalcem omogočiti zanesljiv dostop do informacijske avtoceste. Ker v času gradnje objektov ni bila predvidena uporaba interneta v sobah, zaradi nezadostne razvejanosti mrežnega ožičenja in različnih platform, ki se uporabljajo za dostop (namizniki, notesniki, pametni telefoni), je sledila odločitev, da se postavi brezžično WiFi omrežje. Na začetku so v domu postavili večje število standardnih WiFi dostopnih točk, ki so upravitelju povzročale številne preglavice, saj niso uspele pokriti celotne željene površine 9000 m², znotraj in zunaj objektov. Pokritost je bilo točkasta in neenakomerna, tako da uporabniki nikakor niso mogli delati v svojih sobah. Signal je bil prisoten le na hodnikih, v neposredni bližini dostopnih točk. Težave so se poskušale reševati z dodajanjem novih dostopnih točk, kar je zavoljo zakonitosti WiFi omrežij probleme le še stopnjevalo in posledica je bila še večje nezadovoljstvo pri uporabnikih. Pojavila se je potreba po opremi, ki bi omogočala postavitev brezžičnega WiFi omrežja, ki bi z zanesljivim signalom pokrivalo vseh 220 sob študenstega doma in omogočal natančen nadzor nad delovanjem.

Postavitev pametnega WiFi omrežja ZoneFlex

Zahteve naročnika je popolnoma izpolnjeval ter celo presegal centralno upravljani profesionalni brezžični WiFi sistem ZoneFlex, ameriškega podjetja Ruckus Wireless. Pokritost celotnega doma, v treh ločenih stavbah, smo izpeljali preko le trinajstih centralno upravljanih dostopnih točk ZoneFlex 2942 in 7942, ki jih upravlja kontrolna enota Zone Director 1025. Omrežje deluje kot enovit sistem, ki dostavlja uporabnikom zanesljiv brezžični signal, tudi ko se gibljejo po celotni površini. Dostopovne točke Ruckus Wireless s svojo patentirano tehnologijo BeamFlex močno povečajo doseg in zanesljivost WiFi signala. Antenski sistem sestavljen iz velikega števila antenskih elementov omogoča izbiro več kot 4000 različnih antenskih kombinacij. Pri tem ima vsaka antenska kombinacija drugačen sevalni diagram, ki omogoča maksimalno izločanje motenj in poveča razmerje signal/šum (SNR). Tako je omogočeno avtomatično usmerjanje visoko zmogljivega signala mimo izvora motenj, v smeri vsakega posameznega uporabnika (beamforming). Za razliko od vseh ostalih dostopnih točk, ki nekontrolirano razširjajo signal v vseh smereh, BeamFlex antena s kirurško natančnostjo usmerja signal izključno v smeri odjemalcev.
Po namestitvi sistema Ruckus Wireless ZoneFlex so bile hitro pozabljene pretekle težave s spletnim dostopom. Zmogljivo omrežje vsem 400 stanovalcem omogoča stalen zanesljiv WiFi signal po celotni površini študenskega doma. Torej nič več postopanja po hodnikih za branje elektronske pošte. Izredno je tudi olajšan nadzor nad delovanjem in dostopom do omrežja, saj ta sedaj poteka iz ene centralne točke, WiFi kontrolerjem Zone Director. O zanesljivosti in zmogljivosti sistema je zgovorna statistika delovanja, saj v povprečju dnevno vsak uporabnik prenese neverjetnih 1,6 GB podatkov oz. skupno kakih 280 GB.

Prikaz delovanja sistema ZoneFlex

Kompleks Študentski dom Tomi obsega 3 ločene zgradbe, v skupni izmeri 9000 m². V objektu A se nahaja nadzorni center z vso potrebno mrežno opremo za dostop do interneta. V sosednja objekta je napeljan UTP kabel, ki povezuje omrežni stikali s centralno lokacijo. Za brezžično pokritost vseh 220 sob doma in skupnih prostorov, smo uporabili trinajst centralno upravljanih dostopnih točk ZoneFlex 2942 in 7942, od tega 4 v objektu A, 2 v objektu B in 7 v objektu C. Vse dostopne točke so root, torej sprejemajo podatkovni signal neposredno iz žičnega omrežja. V primeru, da ožičenje ne bi bilo prisotno, bi uporabili funkcionalnost Smart Mesh, ki omogoča prenašanje WiFi signala med posameznimi enotami. Napajaneje je izvedeno iz električnega omrežja, četudi dostopne točke ZoneFlex vsebujejo PoE vhod, torej jih lahko napajamo neposredno iz mrežnega ožičenja. Upravljanje celotnega sistema in nadzor nad dostopom poteka preko kontrolne enote ZoneDirector 1025.

Prikaz delovanja brezžičnega WiFi omrežja Ruckus Wireless ZoneFlex

Za brezžično WiFi pokritost vseh 220 sob študentskega doma, v treh ločenih stavbah, smo uporabili trinajst centralno upravljanih dostopnih točk ZoneFlex 2942 in 7942, od tega 4 v stavbi A, 2 v stavbi B in 7 v stavbi C. Upravljanje celotnega sistema poteka preko kontrolne enota ZoneDirector 1025, nameščene v objektu A.

Kliknite za pdf letak s predstavitvijo

Uporabljena oprema:

 

IoT Sedaj! Pridružite se revoluciji, ki spreminja svet
4G M2M - profesionalne rešitve in oprema za industijsko mobilno povezovanje
Ruckus - preprosto boljši Wi-Fi
     
domov | program | rešitve | o podjetju | kontakt | novosti

© Telos d.o.o. 2002-2023