Telos.si prva stran
Nahajate se na: Nazaj na prvo stran >>
Ruckus Wireless | Zdravilišče Rimske Terme

Študija primera - Brezžično WiFi omrežje v obujenih Rimskih Termah

V objemu prelepe narave Rimskih Toplic, so v bogastvih mineralnih voda uživali že Rimljani leta 39 p. n. št. V zadnjih 500 letih je na desnem bregu reke Savinje v različnih oblikah neprestano delovalo zdravilišče, ki je privabljalo goste od blizu in daleč in si prislužilo sloves enega najboljših zdraviliških centrov v tem delu Evrope. Po dolgih dvajsetih letih životarjenja, ko je bilo zdravilišče zaprto, so v letu 2011 ponovno odprli spektakularni center dobrega počutja, Rimske Terme (http://www.rimske-terme.si/). Prenovljeni kompleks na površini 20.000 m² ponuja sproščanje in razvajanje na najvišjem nivoju. V kompleksu so trije hoteli, v katerih je na voljo skupaj 190 hotelskih sob s 356 ležišči. V medicinskem centru Valetudo, ekipa vrhunskih strokovnjakov odpravlja zdravstvene tegobe in izvaja različne rehabilitacije. Poslovni turisti lahko v mirnem okolju neokrnjene narave izvedejo srečanja in organizirajo seminarje, posvete, izobraževanja in sestanke v šestih konferenčno banketnih prostorih za 300 udeležencev.

Vrhunsko brezžično WiFi omrežje ZoneFlex

Srce prenovljenih term predstavlja veliki bazen, ki je zasnovan kot arhitekturna kopija velikih rimskih bazenov. Na njegovih stenah so zapisani štirje reki, ki jih poznamo iz starih rimskih kopališčih. Eno izmed njih je »Ventis Secundis Tene Cursum« ali »Pojdi s tokom« in s tokom so šle tudi terme s popolno prenovo objektov. Ker si obiskovalci modernih SPA centrov in hotelov dandanes želijo neprestan dostop do medmrežja, za organizatorje in udeležence poslovnih konferenc pa je to predpogoj za prihod, so tudi v Rimskih Termah izrazili željo po postavitvi omrežja, ki bo omogočal zanesljiv dostop do spleta na vseh platformah (notesniki, telefoni, tablični računalniki). Zahteve naročnika so bile: postavitev visoko zmogljivega brezžičnega WiFi omrežja, ki bo zagotavljal zanesljiv dostop do spleta tako za vse goste kot zaposlene po celotni površini zdraviliškega kompleksa. V Rimskih Termah so želeli tudi čim bolj neopazen izgled dostopnih točk, ki bo minimalno posegal v podobo skrbno premišljenih interjerjev. Obenem je bilo pri izbiri opreme ključno čim manjše število dostopnih točk in dobro razmerje med ceno in kvaliteto. Vsem zahtevam naročnika je zadostoval profesionalni WiFi sistem ZoneFlex našega pricipala Ruckus Wireless. Neverjeten domet brezžičnega signala, ki ga prinašajo vgrajene napredne patentirane antenske tehnologije, omogoča izgradnjo izredno kakovostnega brezžičnega WiFi omrežja z bistveno manjšim številom potrebnih dostopnih točk. V dobrega pol leta od implementacije se je rešitve ZoneFlex izkazala za pravo izbiro, saj so tako zaposleni kot gostje zelo zadovoljni z delovanjem. Marko Mavrin, vodja IT oddelka v Rimskih Termah pravi: »Sistem dostopnih točk in krmilnika podjetja Ruckus Wireless vse od namestitve deluje tako kot se od najboljše rešitve na trgu pričakuje. Nadzor nad sistemom je preprost, intuitiven in nudi veliko orodij za nadzor nad uporabniki in delovanjem.«

Le 35 dostopnih točk za pokritje 20.000 m²

Obsežen kompleks Rimskih Term je sestavljen iz večjega števila objektov; Sofijin dvor, centralni objekt z Medico centrom in zdraviliški del, na skupno cca. 20.000² m. Znotraj hotelskega dela kompleksa se nahajajo trije hoteli, Zdraviliški dvor s tremi zvezdicami ter Rimski dvor in Sofijin dvor s po štirimi. Skupaj je na voljo 190 sob s 356 ležišči. Za pokritje vseh objektov z zmogljivim WiFi signalom, smo uporabili le 35 dostopnih točk ZoneFlex 7343, kar pomeni, da vsaka točka v povprečju pokrije neverjetnih 570 m² površine. Majhno število enot je še toliko bolj impresivno ob dejstvu, da so po celotnem kompleksu nameščena protipožarna vrata, ki z veliko količino vgrajenega železa močno ovirajo širjenje WiFi signala. Z manjšim številom potrebnih dostopnih točk za pokritje željene površine, se je občutno zmanjšal strošek namestitve WiFi omrežja. Napajanje dostopnih točk smo izpeljali preko Ethernet ožičenja in omrežnih stikal (PoE – Power ovet Ethenet), tako da na mesta kjer so nameščene dostopne točke ni bilo potrebno pripeljati električnega ožičenja. Izredno zmogljivost naprav ZoneFlex omogoča vgrajen antenski sistem BeamFlex, ki dostavlja zmogljiv Wi-Fi signal v polnem radiusu 360° in ciljno usmerja brezžični signal mimo ovir in izvora motenj. Vse nameščene dostopne točke so del enovitega omrežja, tako da so uporabniki neprestano povezani na splet, tudi ko se gibljejo po celotnem območju pokritosti. Kompleksno omrežje upravlja centralna krmilna enota ZoneDirector 1050, ki skrbi za optimalno delovanje vseh dostopnih točk in njihovo prilagajanje razmeram v okolju v realnem času. Sistem zagotavlja zanesljiv dostop do spleta za zaposlene z avtentifikacijo preko AD strežnika z uporabo funkcije Dynamic PSK, ter dostop za goste tako v hotelskih sobah kot tudi v vseh ostalih prostorih.

Prikaz namestitve dostopnih točk ZoneFlex 7343

Z vključitvijo 35 dostopnih točk ZoneFlex 7343 in centralne kontrolne enote Zone Director 1050, smo uspeli Rimskim Termam zagotovoti popolno pokritost celotnega kompleksa v izmeri 20.000 m² z brezžičnim WiFi signalom vrhunske kakovosti.

Kliknite za pdf letak s predstavitvijo študije
 

Uporabljena oprema:

 

IoT Sedaj! Pridružite se revoluciji, ki spreminja svet
4G M2M - profesionalne rešitve in oprema za industijsko mobilno povezovanje
Ruckus - preprosto boljši Wi-Fi
     
domov | program | rešitve | o podjetju | kontakt | novosti

© Telos d.o.o. 2002-2023