Telos.si prva stran
Nahajate se na: Nazaj na prvo stran >>
Ruckus Wireless | Guest Networking - mrežni WiFi dostop za goste

Uvod

Guest Networking je Ruckusov sistem za dodeljevanje pravic dostopa do brezžičnega WiFi omrežja. Z njegovo uporabo izredno poenostavimo upravljanje dostopa za goste, pogodbene sodelavce in ostale začasne uporabnike brezžičnih LAN (WLAN) omrežij. Možnost kompleksnega, a obenem uporabnikom prijaznega upravljanje s pravicami dostopa je ključnega pomena za vsa okolja z večjim številom brezžičnih odjemalcev. V ta okvir spadajo podjetja, hoteli, šole, bolnišnice, letališča, restavracije ter sorodna okolja, ki se srečujejo z velikim številom gostujočih uporabnikov, za katere si želimo zagotoviti nadzor nad časi dostopov, privilegiji in potrošnjo razpoložljive pasovne širine.

Sistem Guest Networking, integriran v Ruckusov sistem za centralizirano upravljanje brezžičnih WiFi omrežij ZoneDirector, predstavlja popolno rešitev za preprosto, na standardnem spletnem brskalniku temelječo rešitev, ki omogoča generiranje unikatne kode za začasni dostop do brezžičnega omrežja v vsega 60 sekundah. Postopek dodeljevanja pravic je izredno preprost in ga lahko upravlja tudi osebje brez večjega tehničnega znanja. Velika prednost sistema je, da ne zahteva sprememb na napravah uporabnikov, ki v sistem vstopajo.

Ker gostje uporabljajo infrastrukturo preko katere potekajo interne komunikacije, Ruckusov sistem razmeji promet gostujočih uporabnikov od korporativnega prometa. Tako je zagotovljen popoln nadzor nad gosti, njihovo potrošnjo pasovne širine in časovno omejitvijo dostopa. Omogočeno je kreiranje pravic dostopa v urnih, dnevnih in tedenskih časovnih intervalih ter s tem kontrola nad številov uporabnikov v sistemu.

ZoneDirector generira unikatni ključ za dostop za vsakega posameznega gosta, vezano na MAC naslov njegove naprave (notesnik, dlančnik...). Obenem je omogočeno tudi deljenje ključa med večjim številom uporabnikov. Za razliko od sorodnih aplikacij uporaba dodatnih namenskih naprav ni potrebna.

Ustavarjanje računa za dostop

Postopek ustvarjanja računa za gostujoč dostop poteka v spletni aplikaciji, ki teče znotraj ZoneDirectorja. Preko preprostih menijev vnesemo potrebne podatke o gostu, nastavimo željeni čas dostopa in ustvarimo ključ za dostop. Po želji lahko navodila namenjena končnemu uporabniku tudi natisnemo. Natisnjena verzija vsebujejo podatke, ki jih je potrebno vnesti za prijavo v sistem in navodila za operacijski sistem Windows. Končni uporabnik le še vnese ključ za dostop v portal, ki se odpre ob zagonu brskalnika in že je povezan v splet. Sam portal za dostop je popolnoma prilagodljiv, saj ga lahko oblikujemo po lastnih potrebah in željah. Opremimo ga lahko skladno s celostno podobo organizacije in prosto oblikujemo pozdravno besedilo. Preko portala lahko tudi oblikujemo preprost sistem za zaračunavanje brezžičnega spletnega dostopa. Ko gost, ki prvič vstopa v brezžično lokalno omrežje (WLAN), odpre spletni brskalnik na svoji napravi (notesnik, dlančnik..), je avtomatično preusmerjen na poseben spletni portal znotraj kontrolne enote ZoneDirector. Ko vnese veljaven ključ za dostop, je preusmerjen na spletno stran, kjer so navedeni pogoji uporabe. Po potrditvi strinjanja s pogoji lahko prosto dostopa do spleta in ostalih aplikacij. Celoten postopek je neverjetno preprost in ne zahteva sprememb pri uporabnikovih nastavitvah.

Korporativna varnost in dostop za goste

Znotraj brezžičnega WLAN omrežja, lahko ustvarimo posebna podomrežja za gostujoč dostop. Pri tem ni potrebe po posebnih nastavitvah avtentifikacije ali enkripcije na napravah uporabnikov. Portal za dodeljevanje pravic dostopa omogoča popolno avtentifikacijo (preverjanje istovetnosti), medtem, ko opcija izolacije brezžičnih klientov prepreči težave pri hkratnem dostopanju večjega števila odjemalcev. Gostom lahko avtomatično preprečimo dostop do posameznega ali vseh podomrežij znotraj Zone Directorja in dostopnih točk, ki jih upravlja. Administrator omrežja lahko nastavi zmogljivost podomrežja namenjenega gostom in s tem zagotovi tekoče delovanje dela omrežja namenjenega zaposlenim, ključnega za tekoče poslovanje. Gostje se nahajajo znotraj svojega virtualnega omrežja (VLAN) in ves njihov promet je poslan neposredno na internet, mimo ZoneDirectorja, kar izredno poveča pretočnost in s tem poskrbi za boljše delovanje celotnega omrežja.

Upravljanje brezžičnega omrežja za goste

Z uporabo Ruckusovega sistema za gostujoč dostop izredno olajšamo bremena na plečih IT osebja, saj sam postopek lahko upravlja vsakdo z res osnovnim tehničnim znanjem, torej tudi osebje v recepciji in ostali zaposleni v neposrednem stiku z gosti. Pri tem ni potrebno skrbeti za varnost dostopov, za kar skrbi vgrajen sistem za preverjanje istovetnosti. Upravitelju omrežja je preko Ruckosovega sistema dana možnost popolnega nadzora, spremljanja in po potrebi odstranitev gostov v sistemu. Po želji lahko v vsakem trenutku pridobi listo vseh ustvarjenih računov, s časi dostopov. ZoneDirector prikaže vse dovoljene in nedovoljene dostope do sistema. V primeru težav pri dostopu, administrator vidi, ali je gost vnesel pravilen ključ. Ob nedovoljenih posegih lahko razveljavi ključ in onemogoči dostop problematičnim odjemalcem. ZoneDirector beleži podatke o nedovoljenih dostopih v posebno datoteko za kasnejšo analizo.

Za ogled celotnega opisa v .pdf formatu kliknite link

 

IoT Sedaj! Pridružite se revoluciji, ki spreminja svet
4G M2M - profesionalne rešitve in oprema za industijsko mobilno povezovanje
Ruckus - preprosto boljši Wi-Fi
     
domov | program | rešitve | o podjetju | kontakt | novosti

© Telos d.o.o. 2002-2023