Telos.si prva stran
Nahajate se na: Nazaj na prvo stran >>
Telos.Rešitve | Nadzor strojev v proizvodnji

Proizvodnja podjetja se neprestano prizadevajo maksimalno izkoristiti vse razpoložljive kapacite in s tem zmanjšati stroške, ter povečati dodano vrednost. Za optimalen izkoristek zmogljivosti nameščenih strojev je izrednega pomena stalni centralni nadzor njihovega delovanja. Z njim pridobimo podatke o stanju strojev (vključen/izključen), številu proizvedenih izdelkov, zastojih, alarmih in ciklih delovanja. Z vizualizacijo pridobljenih podatkov bistveno olajšamo nastavljanje strojev na njihove optimalne vrednosti in s tem najboljšo izkoriščenost. Vzpostavitev rešitve centralnega nadzora preko žičnih povezav je v večini okolij neprimerna izbira, tako zaradi izostanka žične infrastrukture v proizvodnih halah, kot tudi zaradi zahteve po mobilnosti. Idealno rešitev prinaša vzpostavitev rešitve preko namenskega ZigBee brezžičnega omrežja. Ta zagotavlja veliko zanesljivost in fleksibilnost pri prenosu podatkov od strojev do centralnega nadzornega mesta. Implementacija rešitve Nadzora strojev v proizvodnji, zagotovlja povečanje učinkovitosti strojev, zmanjšanje proizvodnih in vzdrževalnih stroškov ter lažje načrtovanje proizvodnih kapacitet. Rešitev je bila uspešno implementirana v dveh slovenskih podjetjih: TBP - Tovarni bovdenov in plastike v Lenartu (študija primera), kjer se vrši centralni nadzor 100 strojev in v Iskra Avtoelektriki (www.iskra-ae.com), z nadzorom 6 velikih stiskalnic. Izkušnje uporabnikov so zelo dobre, saj rešitev deluje zelo zanesljivo in stabilno, ter zagotavlja optimizacijo proizvodnih procesov in povečanje dodane vrednosti.

 

Prikaz delovanja rešitve

Prikaz delovanja rešitve

Na kontrolne vmesnike strojev, ki so lahko analogni, digitalni ali serijski RS232/485, priključimo ZigBee adapterje. Ti se prek ZigBee omrežja brezžičnega povezujejo na ZigBee prehode, ki so žično povezani na lokalno komunikacijsko omrežje (LAN). Nadzor nad priključenimi stroji se izvaja v nadzornem centru podjetja, kjer se nahaja računalnik z nameščeno aplikativno programsko opremo. Pridobljeni podatki so bistvenega pomena za optimalno nastavitev nadzorovanih strojev. Aplikacija v željenih intervalih generira poročila o delovanju in prek e-pošte in SMS sporočil pošilja opozorila: zaustavitev, napaka, zahteva za posredovanje vzdrževalca, zahteva po rednem servisiranju, itd. Dostop aplikacije je omogočen tudi prek spleta, kar prinaša možnost oddaljenega nadzora.

 

BeeSense Manager - napredna aplikacija za nadzor proizvodnje

Bee.Sense Manager

BeeSense Manager je nadzorna aplikacija, ki smo jo razvili v podjetju Telos. Predstavlja srce rešitve optimatizacije proizvodnih procesov, saj skrbi za nemoteno delovanje celotne rešitve. Prek nje poteka sprejemanje podatkov o stanju strojev, ki jih sistem pridobiva od enega ali več ZigBee prehodov. BeeSense Manager shranjuje in na preprost, uporabnikom prijazen način, prikazuje zbrane podatke iz vseh povezanih strojev. Prikaz agregiranih podatkov zajema status strojev - čas delovanja, ustavitve, izklopi, servisni števec, matične podatke o stroju, količino izdelanih produktov v časovnem obdobju, trajanje in število zastojev itd. Obenem omogoča generiranje različnih opozoril – zaustavitev s strani delavca, alarm, zahteva po pomoči vzdrževalca, potreba po rednem servisu stroja. Aplikacija deluje v VMware virtualnem okolju, je nameščena na Linux računalniku v nadzornem centru. Za uporabo ne zahteva nakupa dodatne strojne in programske opreme, saj se za dostop do aplikacije uporablja standardni spletni brskalnik. Sistem omogoča generiranje različnih sporočil in opozoril, ki jih pošilja po elektronski pošti in SMS sporočilih. Aplikacija pripravlja dnevna, tedenska in mesečna poročila o delovanju strojev v obliki pdf datotek. Velika prednost naše aplikacije so tudi skoraj neomejene možnosti prilagajanja zahtevam naročnika.

 

Uporabljena strojna oprema

ZigBee adapterji ZigBee prehodi in usmerjevalniki
  • ZigBee adapterji so vmesniki žepnih dimenzij, ki jih uporabljmo za povezovanje najrazličnejših naprav na ZigBee brezžično omrežje. Na voljo so adapterji z RS232, RS485, digitalnimi, analognimi, USB in senzorski 1-Wire vhodi. Priključimo jih na naprave, ki jih želimo povezati na ZigBee omrežje, recimo kontrolorji strojev, merilne naprave, itd. Glede na modelsko izvedbo, adapterji delujejo na nelicenčni frekvenci 2.4 Ghz ali 868 Mhz. Domet adapterjev z 2.4 Ghz je v zaprtih prostorih do 90 m, na prostem do 1.6 km, prenosna hitrost do 250 kb/s. Domet adapterjev, ki delujelo na frekvenci 868 Mhz pa v zaprtih prostorih do 550 m in na prostem do 40 km, prenosna hitrost do 24 kb/s. Napajanje adapterja je 3.7 – 6 VDC  oziroma 9-30V. Delovno temperaturno območje -40C do + 70C.
  • ZigBee prehode in usmerjevalnike uporabljamo za povezavo ZigBee omrežja na žično IP in/ali mobilno omrežje. Širok razpon modelskih izvedb:
  • Digi ConnectPort X2 je preprost prehod malih dimenzij, ki omogoča povezavo ZigBee omrežja oz. ZigBee adapterjev in s tem nadzarovanih naprav na IP žično Ethernet omrežje (LAN).
  • Digi ConnectPort X3 je naprednejši prehod za zahtevnejša okolja s podporo standardu IP66, torej omogoča tudi zunanjo namestitev. Uporabljamo ga za povezavo ZigBee omrežje na GPRS mobilno omrežje. Napravo lahko napajamo neposredno iz električnega omrežja, baterije ali s solarno energijo.
  • Digi ConnectPortX4 je vrhunski prehod z zmogljivejšim pomnilnikom in procesorjem, ter vgrajenimi usmerjevalniškimi funkcijami.
 
ZigBee Wall Router ZiigBee senzorji
  • ZigBee Wall Router je usmerjevalnik malih dimenzij z vgrajenim senzorjem svetlobe, ki ga priključimo neposredno v standardno elek. vtičnico 220V. Uporabljamo ga za razširitve dosega ZigBee omrežja.
  • Digi XBee senzorji omogočajo oddaljeno odčitavanje temperature, vlažnosti in svetlobe, mimo potrebe po postavitvi žičnega omrežja.. Napajanje je izvedeno preko vgrajene baterije.
 
Predstavitveni letak za rešitev v pdf formatu

Študija primera - Centraliziran nadzor strojev v podjetju TBP d.d.

Študija primera - Centraliziran nadzo strojev v podjetju TBP d.d.
 

 

IoT Sedaj! Pridružite se revoluciji, ki spreminja svet
4G M2M - profesionalne rešitve in oprema za industijsko mobilno povezovanje
Ruckus Wi-Fi - Vrhunsko Wi-Fi omrežje za zahtevne uporabnike
     
domov | program | rešitve | o podjetju | kontakt | novosti

© Telos d.o.o. 2002-2022