Telos.si prva stran
Nahajate se na: Nazaj na prvo stran >>
Napredno napajanje perifernih naprav | napajanje preko serijskega, USB in Ethernet porta

Problem: 
Stacionarna in mobilna delovna mesta postajajo vse bolj zasičena z velikim številom različnih perifernih elektronskih naprav,  kot so tiskalniki, čitalci črtnih kod, tipkovnice, miške, čitalci kreditnih kartic, blagajne, zasloni, modemi ter številne druge. Vse te naprave zahtevajo vsaka svoje napajanje, svoj napajalni adapter.  Na prostorsko omejenem delovnem mestu, recimo na prodajni točki POS (Point of Sale), kjer se običajno nahaja veliko število naprav, je potrebno veliko število napajalnih adapterjev, kar ima za posledico veliko potrato prostora in popolno zmešnjavo s priključnimi kabli. Poleg tega veliko število priključenih napajalnih adapterjev potencialno predstavlja izvor napak, s prekinitvami napajanja  in s tem nezanesljivo delovanje. Tudi sama cena napajalnih adapterjev ni zanemarljiva.
Posebno velik problem napajanja naprav se pojavlja na mobilnih delovnih mestih (avtomobili, kamioni, avtobusi, letala, delovni stroji). Na teh delovnih mestih  je običajno prisotno napajanje enosmerne DC napetosti (12V ali 24V). Torej je poleg samega napajalnika potreben tudi pretvornik iz DC v AC napetost, kar še poveča potrebni prostor za namestitev.

Rešitev:
Praktična rešitev problema sledi principu, ki je uporabljen pri napajanju telefonskih aparatov, kjer se ti napajajo po telefonski liniji (parici) iz telefonske centrale. Po isti liniji poteka prenos govora in tonov ter napajanje telefonskega aparata.
Na podoben način lahko vršimo napajanje po USB, RS serijskih in UTP Ethernet priključkih preko katerih poteka običajna podatkovna komunikacija med napravami in gostitelji. S tem odpade potreba po napajalnih adapterjih za napajanje naprav.

Napajanje preko serijskih priključkov

Pri velikem številu perifernih naprav, ki jih vsakodnevno srečujemo, se vrši ponos podatkov od/do gostitelja preko serijskega RS232/422/485 priključka. Serijski priključek je možno uporabiti tudi za napajanje samih naprav. Za napajanje se uporabi pin RI (Ringing Indicator)  serijskega konektorja, ki je izkoriščen le v primerih priključitve modema. Pri priključitvi ostalih naprav z serijskim priključkom pa ta pin ni izkoriščen, tako da lahko preko njega vršimo napajanje. Uporablja se enosmerno napajanje napetosti 5V, 12V ali 24V s tokom 1A. V krmilni napravi se na pin RI priključi napajanje, periferna naprava pa uporabi napajanje iz pina RI.

napajanje preko serijskega porta

Krmilne naprave Digi z napajanimi serijski priključki:

Digi Classic Board PCI  | PCI kartica z 4 ali 8 serijskimi priključki            
Digi Neo Universal PCI  | PCI / PCI-X kartica z 1,2, 4 ali 8 serijskimi priključki        
Digi PortServer TS P MEI  | strežnik serijskih naprav z možnostjo napajanja priključenih naprav
preko serijskega porta

Napajanje preko USB priključkov

Sodobnejše naprave za komunikacijo vse več uporabljajo USB priključek, ki omogoča hitrejši prenosu podatkov in dovoljuje napajanje priključenih naprav. Standardni USB priključek omogoča napajanje s tokom največ 0.5 A pri napetosti napajanja 5 V (2.5 W) za eno napravo. To je dovolj za napajanje enostavnejših naprav kot so miška, tipkovnica, video kamera in pomnilniški ključ. Nekatere zahtevnejše naprave z USB priključkom, denimo tiskalniki in čitalniki,  zahtevajo močnejše napajanje. V tem primeru uporabimo USB Plus Power – novi USB standard, ki omogoča napajanje preko USB priključka tudi napajalno potratnejšim napravam. Prisotni sta dve vrsti, 12 V in 24 V, ki z različnima oblikama USB konektorjev fizično preprečujejo napake z zamenjavo priključnih kablov. Omejitev toka napajanja na USB priključku je 6 A (30 W pri napetosti 5 V, 72 W pri napetosti 12 V in 144 W pri napetosti 24 V).

napajani USB priključek: standardni USB napram PoweredUSB

Na krmilni napravi (PC, USB HUB), ki krmili periferno napravo se na ustrezen priključek USB konektorja priključi ustrezno napajanje. Periferna naprava iz svojega USB konektorja dobi napajanje. Seveda pa je potrebno paziti, da ima krmilna naprava na razpolago dovolj napajalne moči, da lahko ustrezno napaja priključene periferne naprave.

Krmilne naprave Digi z napajani standardnimi USB  priključki:

Digi EdgePort   | 1, 2, 4, 8 ali 16 portni prehod med serijskimi in USB porti
Anywhere USB   | 5 portni strežnik USB naprav
Digi RapidPort/4  | oddaljeni USB dostop in nadzor naprav
Digi HubPort     | USB razširitveni hub

Krmilne naprave Digi z napajani USB Plus Power USB priključki:

Digi Hubport/PCI+  | USB razširitveni hub v PCI izvedbi
Hubport/4+ | USB razširitveni hub
EdgePort/42+  | kombinirani USB in serijski napajalni priključ

Napajanje preko UTP Ethernet priključkov – PoE (Power over Ethernet)

Pri večina sodobnih perifernih naprav je prisoten Ethernet priključek. Tudi preko Ethernet UTP kabla je možno napajati periferne naprave. Standard, ki opredeljuje napajanje preko Ehterneta (PoE) je IEEE 802.3af. Poznamo dva načina napajanja preko Etherneta:

  1. mid –span: podatki se po UTP kablu prenašajo po dveh paricah, napajanje pa lahko priključimo na drugi dve parici. Mid-span način je zelo primeren za uporabo v obstoječih instalacijah, ker omogoča enostavno uporabo PoE standarda.
  2. end – span: v tem primeru se po istih paricah kot prenos podatkov izvaja DC napajanje s pomočjo ločilnih transformatorjev, z namenom preprečitve konflikta uporabe istih paric. Način End-span se pogosteje uporablja pri novih instalacijah

napajanje izvedeno preko standarda PoE

Napajanje preko Etherneta  je napetosti 48 V in maksimalno 350 mA, 13 W. Zelo uporabna opcijska funkcija PoE je SNMP upravljanje naprav, ki omogoča daljinsko izklop/vklop napajanja perifernih naprav iz centralnega mesta.

Krmilne naprave Digi z napajanimi Ethernet (PoE) priključki:

Digi PortServer TS P MEI  | strežnik serijskih naprav z možnostjo napajanja priključenih naprav preko PoE porta

 

LoRa IoT Sedaj! Internet Stvari v Lora omrežju
Prijava na Telos E-novice
Telos rešitve za velike in male uporabnike
     
domov | program | rešitve | o podjetju | kontakt | novosti

© Telos d.o.o. 2002-2019