Telos.si prva stran
Nahajate se na: Nazaj na prvo stran >>
Distribucija TriplePlay storitev v več stanovanjskih objektih

Živimo v času, ko ponudniki internetnega dostopa (ISP), poleg osnovnih podatkovnih komunikacij nudijo vedno večje število dodatnih IP storitev: televizijo preko interneta (IPTV), video na zahtevo (VoD), telefonijo preko interneta (VoIP), video nadzor ter ostale. Ponudniki običajno po svoji mrežni infrastrukturi pripeljejo internet do vhoda pri uporabniku. V večuporabniških objektih (stanovanjski bloki, hoteli, naselja, domovi..) je potrebno to vhodno internetno mesto povezati do večjega števila končnih uporabnikov po posameznih odjemnih enotah. Tu nastopi problem, saj običajno za tako povezovanje ni na razpolago primernega Ethernet ožičenja. Polaganje novega UTP kablovja zahteva velike posega v objektu in prinaša ogromne stroške. Predstavljamo Vam alternativne rešitve za povezovanje večjega števila uporabnikov na internet, ki ne zahtevajo namestitve novega UTP ožičenja. Za distribucijo IP vsebin predlagamo uporabo:

Vse rešitve omogočajo kvalitetni prenos podatkov, videa, in zvoka, torej popolno Triple Play funkcionalnost.

Rešitev z uporabi obstoječega telefonskega ožičenja

Pripaz distribucije TriplePlay storitev v večstanovanjskem objektu preko obstoječega telefonskega omrežja

Z uporabo Draytek Vigor Access MSAN (Multi Service Access Gateway) nam je omogočena izraba obstoječega telefonskega ožičenja za povezavo do 168 uporabnikov na osnovno vhodno dostopno točko, ki jo do objekta pripelje izbrani ponudnik. S tem nam je preko telefonskega ožičenja omogočen vzporeden prenos multimedijskih vsebin in telefonije. Osnovna enota ADSL2+ IP DSLAM Vigor Access (model Master), ki jo priključimo na internetno dostopovno točko (optični ali UTP priključek), omogoča priključitev do 24 uporabnikov. Obenem dovoljuje dodatno priključitev 6 razširitvenih enot (model Slave) s po 24 priključki, torej skupaj 168 priključkov. Na Vigor Accessa preko distribucijskega panela priključimo telefonske parice hišne telefonske centrale in telefonske parice ožičenja. Pri končnem uporabniku parico priključimo na razcepnik (splitter). Na prvi vhod razcepnika priključimo obstoječi analogni telefonski aparat, na drug vhod pa ADSL 2+ modem/usmerjevalnik Vigor serije 2700. Usmerjevalniki Vigor iz serije 2700 premorejo 4 Ethernet vhode, na katere priključimo podatkovne odjemalce (računalnik, notesnik), Set-TopBox, IP telefon in ostale IP naprave. Z uporabo opisane rešitve nam je omogočena ohranitev obstoječe telefonije v objektu in dodajanje storitev internetnega dostopa in naprednih IPTV/VoD storitev. Kot alternativa nam je dana možnost vpeljave internetne telefonije. V tem primeru hišne telefonske centrale ne uporabimo, izkoristimo pa obstoječe ožičenje. Vigor Access enote priključimo na telefonsko ožičenje, Master enoto vzporedno tudi na internetno dostopovno točko. Pri uporabnikih ni potrebna vmestitev razcepnika, saj parico priključimo neposredno na Vigor modem.

Rešitev z uporabo obstoječega koaksialnega TV ali 220V (Powerline) ožičenja

Pripaz distribucije TriplePlay storitev v večstanovanjskem objektu preko obstoječega koaksialnega/220V ožičenja

Druga predlagana rešitev za vzpostavitev omrežja znotaj več-stanovanjskega objekta izrablja obstoječe 220V ožičenje in/ali koaksialno TV ožičenje. Vhodno dostopno točko v internetno omrežje izbranega operaterja storitev priklopimo na Corinex MDU Gateway, napravo ki vrši prehod na koaksialno in 220V ožičenje. Vsak MDU Gateway vsebuje tri priključke za coax ožičenje in tri priključke za powerline (3 faze 220V). Na uporabniški strani po posameznih odvzemnih mestih namestimo ustrezne adapterje. Za priključitev na ožičenje 220V izberemo Corinex AV200 Powerline ali Corinex AV200 Wallmout adapterje, medtem ko za priključitev na koaksialno omrežje izberemo Corinex AV200 Cable LAN adapterje. Corinexovi AV200 adapterji vsebujejo en Ethernet 10/100 vhod, na katerega priključimo IP naprave (računalnik/notesnik, Set-Top-Box, IP telefon, IP stikalo..). V primeru da odjemalec želi priključiti več IP naprav uporabimo ustrezno stikalo. MDU Gateway omogoča priključitev do 96 AV200 uporabnikov in simetrične prenosne hitrosti do 200 Mb/s (predstavitev Corinex MDU produktov). Te prenosne hitrosti omogočajo prenos podatkov in več-predstavitvenih vsebin (TriplePlay). Podprte so prenosne razdalje do 300 m na ožičenju 220V in 1200 m na koaksialnem ožičenju. V primeru, da potrebujemo več kot 96 uporabniških priključkov, ki jih podpira posamezna MDU enota, v sistem vključimo večje število MDU-jev.

Rešitev z uporabo brezžičnega Wi-Fi omrežja

Pripaz distribucije TriplePlay storitev v večstanovanjskem objektu preko Wi-Fi omrežja

Tretja rešitev se ponuja v brezžičnem multimedijskem sistemu ZoneFlex ameriškega podjetja Ruckus Wireless, ki je specifično namenjen implementaciji v več stanovanjskih objektih. S kombinacijo zmogljivega antenskega nabora in programskega sistema za upravljanje brezžičnega prometa, Ruckusovi vmesniki zagotovljajo simultan brezžični prenos 20 glasovnih klicev (Vo-Fi), ducat IPTV strujev ali povezovanje 50 podatkovnih odjemalcev. Namestitev je zelo enostavna, na Ethernet vhod internetne dostopne točke priključimo ZoneFlex dostopovno točko in zmogljivo brezžično omrežje je vzpostavljeno. Odjemalci v objektu v omrežje vstopajo preko vgrajenih WiFi adapterjev ali z ustrezno Wi-Fi dostopovno točko. Za prenos več-predstavitvenih vsebin uporabimo multimedijski WiFi adapter Ruckus MediaFlex 2111, nanj priklopimo Set-TopBox, ki ga vključimo v TV sprejemnik. Za popolno multimedijsko pokritost predlagamo namestitev enega ZoneFlex vmesnikana 4 odvzemna mesta (sobe).

 

LoRa IoT Sedaj! Internet Stvari v Lora omrežju
Prijava na Telos E-novice
Telos rešitve za velike in male uporabnike
     
domov | program | rešitve | o podjetju | kontakt | novosti

© Telos d.o.o. 2002-2019