Telos.si prva stran
Nahajate se na: Nazaj na prvo stran >>
Ekahau | RTLS - Real Time Location System - poslovna inteligenca prek lokacije

Inovativna rešitev RTLS - Real Time Location System, finskega podjetja Ekahau (http://www.ekahau.com), omogoča aktivno spremljanje lokacije znotraj prostorov. Z uporabo Ekahau RTLS, ki deluje prek standardnega 802.11 brezžičnega Wi-Fi omrežja, dobimo popoln vpogled v lokacijo, stanje in status osebja in opreme, ki jih želimo opazovati. Ekahau rešitev se uporablja v zdravstvu za nadzor in varnost pacijentov oz. osebja, ter za spremljanje opreme in nadzor temperature / vlage Uporabljamo jo tudi v v izobraževanju, trgovini, logistiki, industrij,i ter vseh ostalih okoljih kjer je natančen podatek o lokaciji v realnem času ključnega pomena za uspešno delovanje organizacije.

Kako deluje Ekahau RTLS - Real Time Location System

Kako deluje Ekahau RTLS

Ekahau RTLS (RFID-Over-WiFi) rešitev deluje v treh korakih. Osebje in naprave, ki jih želimo spremljati, opremimo z WiFi tagi, malimi namenskimi baterijsko napajanimi obeski ali zapestnicami. Te neprestano oddajajo WiFi signal in s tem sporočajo sistemu svojo lokacijo in stanje. Tagi omogočajo tudi sprejemanje in oddajenje tekstovnih in glasovnih sporočil, ter sprožanje alarmov. Vsi pridobljeni podatki se prek standardnega WiFi omrežja zbirajo v analitični platformi Ekahau Vision. V njej na načrtu objekta opazujemo lokacije Tagov, upravljamo s sporočili in opozorili in spremljamo poročila o delovanju. Ekahau Vision omogoča tudi lociranje mobilnih WiFi klientov (pametni telefoni, tablice), z namešćeno aplikacijo. Na voljo je tudi mobilna aplikacija Vision Mobility, za uporabo na iOS napravah. Sistem Ekahau RTLS odlikuje velika natančnost pozicioniranja in sicer do stopnje lokaciranja sobe v kateri se nahaja Tag (do 3 m natančno) oz. z uporabo Ekahau Beacon do lokacije znotraj sobe (do 1m natančno). Na voljo je Open API, prek katerega integriramo RTLS v obstoječe sisteme za upravljanje (SAP, Oracle...) in povežemo z ostalo opremo, ki se uporablja v organizaciji.

Komponente sistema Ekahau RTLS

Ekahau Vision

Analitična lokacijska platforma Ekahau  Vision, predstavlja srce sistema Ekahau RTLS. Vanjo naložimo realne načrte objektov in tako pridobimo popoln grafičen vpogled v lokacijo in stanje spremljanih Tagovi. Sistem nam samodejno prikazuje premikanje nadzorovane opreme in osebja. Prek platforme Vision poteka vsa dvosmerna komunikacija med osebjem, ki je opremljeno z Tagi in upravljanje z alarmi. Ti si sprožajo samodejno ob premiku izven dovoljenega dela objekta, ob nastavljeni spremembi (recimo temperature) ali pritisku na vgrajen gumb. Prav tako lahko na željeni Tag pošljemo sporočila ali alarm. Sistem generina kompleksna poročila o dogajanju na celotni lokaciji (zgodovina premikanja, uporabljenost opreme, stopnja aktivnosti itd), ter z analizo dogajanja omogoča bistveno izboljšanje delovnih procesov. Na voljo je tudi mobilna aplikacija Vision Mobility, za uporabo na iOS napravah.

 

Ekahau WiFi tagi

Ekahau WiFi tagi so namenski baterijsko napajani klienti z vgrajenim WiFi čipom. V RTLS sistem neprestano oddajajo podatke o svoji lokaciji in stanju. Na voljo so v obliki obeskov, zapestnic in senzorjev. Tagi omogočajo tudi sprejemanje in oddajenje tekstovnih in glasovnih sporočil, ter sprožanje alarmov. Uporaba in vzdrževanje Tagov je izredno preprosta. Z njimi upravljamo neposredno po WiFi omrežju prek platforme Ekahau Vision, brez potrebe po fizični priključitvi na računalnik. V skupino Tagov sodi tudi Ekahau Location Beacon, ki ga namestimo v sobe v katerih želimo spremljati lokacijo tagov z natančnostjo 1m.

  • A4 in A4+Tag  - aktivna RFID WiFi taga kompaktne velikosti z vgrajeno zmogljivo baterijo in senzorjem premikanja. Taga vsebujeta dva nastavljiva gumba in omogočata svetlobni in zvočni prikaz alarmov. Uporabljamo ju za namestitev na opremo. A4+ izvedba vsebuje priključek za zunanjo baterijo.
  • B4 Tag - priročen Tag v obliki obeska z vgrajenim OLED zaslonom je optimalna izbira za lociranje in varovanje osebja, saj omogoča sprejemanje tekstovnih sporočil in pošlje alarma s preprostim pritiskom gumba.
  • W4 Tag - tag v obliki zapestnice z veliko vgrajeno tipko za pošiljanje alarmov - SOS klicev, je optimalna izbira za spremljanje in varovanje pacijentov. Vgrajen svetlobni in vibracijski alarm.
  • TS1 in TS2 Tag - tag z vgrajenim temperaturnim senzorjem in sondo. Uporabljamo ga za oddaljeno spremljanje temperature občutljivih materijalov v laboratorijih in sorodnih okoljih. TS1 izvedba ima vgrajen zvoćni in svetlobni alarm, TS2 dodatno še en senzor in sondo.
  • HS1 Tag - tag z vgrajenim senzorjem temperature in vlage. Uporabljamo ga za oddaljeno spremljanje vlage in temperature v laboratorijih in sorodnih okoljih. Alarm se sproži takoj ko vlažnost ali temperatura preseže nastavljeno stopnjo.
  • TS CubeTag - tag z vgrajenim temperaturnim senzorjem. Uporabljamo ga za nastavljivo oddaljeno spremljanje temperature.
  • Ekahau Location Beacon - infrared oddajnik, ki omogoča izredno natančno pozicioniranje Tagov v sistemu RTLS. Z njegovo uporabo se natačnost določanja lokacije tagov znotraj sobe poveča iz 3 na 1m.
 

Video predstavitev

 
 

Prikaz delovanja sistema RTLS

Prikaz delovanja sistema RTLS

Lahko bi rekli, da je RTLS (Real Time Location System) do neke mere soroden vsem dobro znanem sistemu GPS, s to razliko da deluje tudi znotraj objektov. Osebje in opremo, ki jih želimo spremljati, opremimo z namenskimi WiFi Tagi. Ti se povezujejo v standardno brezžično WiFi omrežje in neprestano javljajo svojo lokacijo in stanje, ki se prikazuje na realnem načrtu objekta, znotraj analitične platforme Ekahau Vision. Spremljamo lahko tudi WiFi kliente (telefoni, tablice) z nameščeno brezplačno Ekahau aplikacijo. V zgornjem diagramu opazujemo nadstropje v bolnišnici, trenutno opazujemo lokacijo pacijenta, zdravnika, prenosne medicinske opreme in spremljamo temperaturo v hladilniku za krvno plazmo. Iz sistema lahko v primeru, da pacijent sproži alarm, tega takoj posredujemo zdravniku in s tem bistveno skrajšamo odzivni čas. Ko potrebujemo prenosno medicinsko opremo, poznamo njeno lokacijo znotraj objekta, tako da ne izbubljamo časa z iskanjem. Senzor temperature v hladilniku s krvno plazmo, nam ob spremembi temperature izven nastavljenih okvirov, pošlje alarm in tako reši materijal pred uničenjem. S pomočjo Ekahau Vision pridobimo popolno ptičjo perspektivo nad dogajanjem, kar lahko izkoristimo za optimiziranje delovnih procesov in postopkov.

 

Ekahau RTLS v zdravstvu

Ekahau RTLS v zdravstvu

Rešitev Ekahau RTLS,  pomaga zdravstvenim ustanovam (bolnišnice, klinični centri, zdravstveni domovi, rehabilitacijski centri, domovi za ostarele..) vzpostaviti bistveno boljši sistem nadzora in varnosti. Z natačno in ažurno informacijo o lokaciji pomembne opreme, zdavstvenega osebja in pacientov, prinaša hitrejšo odzivnost in optimalno izkoriščanje materialnih in človeških virov in s tem občutno znižanje stroškov poslovanja. Ekahau RTLS uspešno uporablja že več kot 250 bolnišnic po vsem svetu, tudi največji ameriški centri s prek 5000 bolniškimi posteljami.


 

Ekahau RTLS v industriji - optimizacija proizvodnih procesov

Predstavitev rešitve | Optimizacija proizvodnih procesov

 


 

Ruckus Wireless ZoneFlex - profesionalna brezžična WiFi omrežja

Ruckus Wireless ZoneFlex

Iščete opremo za vzpostavitev profesionalnega brezžičnega WLAN omrežja v okoljih z velikim številom WiFi klientov?. Oprema Ruckus Wireless ZoneFlex predstavlja idealno izbiro za postavitev izredno visoko zmogljivih brezžičnih WiFi omrežij v okoljih z velikim številom WiFi klientov (notesniki, pametni telefoni, tablice...) - v podjetjih, hotelih, šolah, ustanovah, skladiščih in proizvodnih halah, ter na različnih zunanjih površinah. Z neverjetno zmogljivosto, ki jo prinašajo vgrajene patentirane antene, potrebujemo za pokritje željene površine, v primerjavi s konkurenčnimi produkti, kar pol manj Ruckus dostopnih točk. Kliknite za več podatkov

 

LoRa IoT Sedaj! Internet Stvari v Lora omrežju
Prijava na Telos E-novice
Telos rešitve za velike in male uporabnike
     
domov | program | rešitve | o podjetju | kontakt | novosti

© Telos d.o.o. 2002-2019